Actualiteit

“De Associate degree als hbo-opleiding meer op de kaart zetten”

“Het aanbod van Associate degree-opleidingen bij hogescholen gaat de komende jaren toenemen, daarvan ben ik overtuigd”, zegt de voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf. Hij is tevreden dat de “Wet Invoering Associate degree” die gisteren in de Tweede Kamer met algemene stemmen werd aangenomen, nu een zelfstandige en volwaardige positie heeft gekregen als hbo-opleiding. “Dat was noodzakelijk voor de volgende logische stap: de Ad als hbo-opleiding meer op de kaart zetten.”

Een Ad Bedrijfseconomie, Ad Tuinbouwmanagement en een Ad Systeemspecialist Automotive zijn enkele voorbeelden van Associate degree (Ad)-opleidingen die al bestaan. Met ingang van het studiejaar 2017-2018 zijn er 143 Ad-programma’s aan bekostigde hogescholen in Nederland en zij willen dat aanbod uitbreiden. De voorzitter van de hogescholen vindt de Ad-opleidingen in het hbo om meerdere redenen van belang. De Graaf: “Allereerst biedt dit aan mbo-4 studenten en werkenden nieuwe kansen voor meer verdieping en scholing; het keuzepalet wordt breder nu de tweejarige Ad-opleiding er bij komt, naast de keuze voor gaan werken of een vierjarige bachelor te volgen. Daarnaast biedt de Ad extra kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook heeft de Ad-opleiding een belangrijke emanciperende functie en past de Ad in de trend naar meer onderwijs op maat.”

Ad is verantwoordelijkheid van het hbo
Hogescholen en ROC’s werken samen bij het aanbieden van de Ad-opleidingen, maar de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de opleiding en het diploma blijft bij het hbo. De Associate degree is een volwaardige graad binnen het hoger beroepsonderwijs met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. In de gisteren aangenomen wet over de Ad-opleidingen is geregeld dat bij hoge uitzondering een ROC meer dan de nu toegestane 50% van een Ad-opleiding kan verzorgen wanneer de hogeschool daarvoor toestemming krijgt van de minister.

Ad heeft emanciperende functie
Studenten en werkenden kiezen bewust voor de status en positie van een Ad-opleiding in het hoger onderwijs. Juist door een Ad-opleiding ook te laten plaatsvinden in een hbo-studieklimaat worden studenten mogelijk geïnspireerd om door te stromen naar een bachelor. Ad-studenten komen op een hogeschool in contact met bachelor- en master-studenten, lectoren en hbo-docenten. Ook krijgen ze les in een omgeving waar hbo-opleidingen en praktijkgericht onderzoek plaatsvinden. De Ad heeft daarmee een belangrijke emanciperende functie, vinden hogescholen.

Meer onderwijs op maat
Hoger beroepsonderwijs aanbieden dat beter aansluit op de individuele wensen van studenten is een ontwikkeling waar hogescholen op inzetten. Met meer masters, honours-trajecten, deeltijd opleidingen en ook Associate degree-opleidingen spelen hogescholen in op veranderingen in de samenleving. De variëteit van het aanbod wordt bepaald door de aard van de (beroeps)omgeving, het aanbod van opleidingen en de vraag van studenten, werkenden en het beroepenveld.

De Wet Invoering Associtae degrees ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer. 

Gerelateerd

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

Oproep aan politiek: Zet hbo in zijn kracht voor hogere arbeidsproductiviteit

Article

Op 8 augustus 2024 meldde het CBS dat het historisch slecht gaat met de arbeidsproductiviteit in Nederland: terwijl groei nodig is, daalde die juist, met 1,5%. De uren die mensen werken, zijn minder geld gaan opleveren. Nederland daalt ook op internationale ranglijsten van de arbeidsproductiviteit en bungelt onderaan in Europa. Topeconoom Barbara Baarsma meldde deze week dat uit haar onderzoek blijkt dat onderwijs de beste manier is om de arbeidsproductiviteit wél omhoog te krijgen, met innovatie op plaats twee. Hogescholen willen Nederland daarbij heel graag helpen. Dan moeten ze daartoe ook in staat worden gesteld, betogen namens het bestuur van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen (voorzitter), Anka Mulder (tevens voorzitter Hogeschool Saxion) en Joep Houterman (tevens voorzitter Fontys Hogeschool). Plannen om te bezuinigen op hogescholen zijn dan eigenlijk de omgekeerde wereld. 

Lees meer

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

Article

Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins. Maurice Limmen over het gesprek: “Het was een prettige kennismaking, het is merkbaar dat minister Bruins het hbo goed kent. Wij staan open voor een constructieve samenwerking”.

Lees meer