Actualiteit

Reactie Vereniging Hogescholen op OCW begroting 2017

Kabinet vergeet te investeren in hoger onderwijs

‘Het gaat beter in Nederland, er wordt extra geld uitgegeven maar het hoger onderwijs wordt vergeten en moet zelfs miljoenen inleveren. De wereld op zijn kop!’ Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, reageert verbaasd op de vandaag gepresenteerde begroting 2017 van het ministerie van OCW. Hogescholen begrijpen niet dat dit kabinet niet versneld investeert in de kennissamenleving nu het beter gaat in Nederland. Investeren in hoger beroepsonderwijs betaalt zich dubbel en dwars terug.

De opbrengsten van het studievoorschot komen vanaf 2018  beschikbaar voor extra investeringen in onderwijskwaliteit. Hogescholen hebben de minister steeds opgeroepen de opbrengsten van het studievoorschot naar voren te halen nu het economisch beter gaat in Nederland.

Ondanks deze verbazing zijn hogescholen wel tevreden dat de opbrengsten van het studievoorschot in de lange termijn begroting vanaf 2018 van het ministerie van OCW zijn opgenomen. Hiermee wordt de continuïteit van de voorinvesteringen, die hogescholen momenteel doen in de onderwijskwaliteit, gewaarborgd.

 




Reactie Vereniging Hogescholen Prinsjesdag 2016 - Bezuinigen?


Reactie Vereniging Hogescholen Prinsjesdag 2016 - Investeren


Reactie Vereniging Hogescholen Prinsjesdag 2016 - Gelijke kansen

Gerelateerd

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

VH vraagt ruim baan voor masteronderwijs aan hogescholen

Article

De Vereniging Hogescholen reageert op de onderwijsbegroting en Prinsjesdagplannen van het demissionaire kabinet. “Goed dat de koning sprak over kansengelijkheid. Hogescholen zijn bij uitstek de springplank voor eerstegeneratiestudenten. Het is essentieel dat masteronderwijs aan hogescholen verder tot bloei kan komen. Zo kunnen wij nog meer kunnen betekenen voor de arbeidsmarkt en voor onze studenten”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Hogescholen leiden bijna 480.000 studenten op. Er is een enorme vraag naar mensen met een hbo-opleiding: in 2022 vond maar liefst 87% van de afgestudeerden onmiddellijk na hun studie werk dat aansluit bij hun opleiding, zonder een periode van zoeken na het diploma. Bij de associate degree, een hbo-opleidingen van 2 jaar, is dat zelfs 90%.

Lees meer

Investeringen in hbo noodzakelijke stappen in goede richting

Article

De Vereniging Hogescholen stelt vast dat het kabinet in de komende jaren investeert in het hoger beroepsonderwijs, in lijn met wat al eerder dit jaar was aangekondigd. Dat blijkt uit de onderwijsbegroting die vandaag is gepresenteerd. Deze investeringen zijn stappen in de goede richting. “Toch is er in de toekomst nog meer nodig om hogescholen in staat te stellen ten volle verder te werken aan de oplossingen van morgen”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

Lees meer