Actualiteit

Arbeidsmarktpositie hbo’ers onverminderd sterk

Ondanks de coronapandemie deden afgestudeerde hbo’ers het in 2020 goed op de arbeidsmarkt. Circa 90 procent van alle voltijd-studenten vond binnen drie maanden een baan. Van hen werkt 78 procent op minimaal hbo-niveau en heeft 59 procent een vast contract. Het gemiddelde uurloon steeg van €16,04 in 2019 naar €16,99 in 2020. Daarmee is de arbeidsmarktpositie van hbo’ers in 2020 vrijwel even sterk als in 2019. Dit blijkt uit de jaarlijkse HBO-monitor die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceert. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Onze afgestudeerde hbo’ers blijken uiterst weerbaar op de snel veranderende arbeidsmarkt. De cijfers bevestigen dat de vraag naar hoger opgeleiden stijgt. De coronacrisis jaagt die ontwikkeling alleen maar verder aan.” 

Sectorale verschillen
Hoewel in hoofdlijnen recent afgestudeerde hbo’ers het goed hebben gedaan op de arbeidsmarkt in 2020, zijn sommige hbo-sectoren zwaar getroffen door de coronapandemie. Dit geldt vooral voor de culturele sector. In 2020 was 8,7% procent van de afgestudeerden binnen de hbo-sector kunst werkloos, ten opzichte van 4,7 procent in 2019. De werkloosheid in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg is juist verder afgenomen. 

Persoonlijke beleving
Hoewel de meeste hbo'ers weinig nadelige effecten hebben van de coronacrisis op hun objectieve arbeidsmarksituatie, geeft ruim de helft aan dat hun werksituatie in het algemeen sinds het begin van de crisis slechter is geworden. De sterkste stijging in werkstress in coronatijd zien we bij de sector gezondheidszorg. Bijna de helft van de afgestudeerden uit deze sector geeft aan nu meer stress te ervaren dan voor het begin van de coronacrisis. Ondanks de problemen die afgestudeerden ervaren in coronatijd op hun werk en in hun persoonlijke leven, geeft een ruime meerderheid aan zich goed voelen.
 

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer