Actualiteit

Hogescholen positief over minder administratieve lastendruk bij accreditatie

"Het terugbrengen van de administratieve lastendruk bij accreditaties in het hoger onderwijs is positief. De tijd die daardoor vrijkomt, vooral van docenten, kan effectief worden besteed aan het onderwijs. Ook de keuze om de opleidingsaccreditatie voorlopig als kern van het accreditatiestelsel te handhaven, heeft onze steun." Dat zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, in reactie op het voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs om de wijze van accreditatie in het hoger onderwijs te vernieuwen. Hierover stuurde zij vandaag een brief naar de Tweede Kamer.

De Vereniging Hogescholen heeft de minister onlangs geadviseerd over het huidige accreditatiestelsel. Samengevat luidde het advies dat het huidige accreditatiestelsel in het hoger onderwijs krachtig is en de kwaliteit waarborgt van het Nederlands hoger onderwijs. De externe accreditatie door de NVAO garandeert de onafhankelijkheid van de validering waardoor de samenleving voldoende vertrouwen heeft in de kwaliteit van het  onderwijs. Daarom vindt de Vereniging Hogescholen dat de accreditatie per opleiding voorlopig uitgangspunt moet blijven van het accreditatiesysteem.

Minder administratieve lasten
De minister staat in haar brief voor de kwaliteit van onderwijs en zegt dat deze te allen tijde gegarandeerd moet zijn. "Ook in een accreditatiestelsel waar de nadruk minder op verantwoording en administratieve lastendruk en meer op ruimte voor verdere verbetering van de kwaliteit komt te liggen", aldus de bewindsvrouw. De Vereniging Hogescholen is het eens met de minister dat de huidige verantwoordingsdruk met alle bijbehorende rompslomp te hoog is en onderschrijft de keuze van de minister om de administratieve lastendruk drastisch te verminderen.

Pilot instellingsaccreditatie
Een beperkte proef met instellingsaccreditatie, zoals de minister voorstelt, kan resultaten opleveren die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het accreditatiestelsel op de langere termijn. Wel willen de hogescholen op korte termijn een overleg met de minister over de nadere organisatorische invulling van de pilot.

Gerelateerd

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

Article

Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. In Nederland geldt dat mensen het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vereniging, vergadering en betoging. Universiteiten en hogescholen ondersteunen dat van harte. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Protesteren blijft gewoon mogelijk op hogescholen. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond onze gebouwen.”

Lees meer

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studenten beperkt en in balans te houden

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Minister Dijkgraaf (OCW) had de sector om dit voorstel gevraagd. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen. Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Hogescholen nemen zo hun verantwoordelijkheid.”

Lees meer

Instroom nieuwe hbo-studenten ongeveer gelijk aan vorig jaar

Article

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in dit studiejaar ’23-’24 met een verschil van -0,3% ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de voorlopige instroomcijfers van de Vereniging Hogescholen. De inschrijvingen voor masteropleidingen tonen een duidelijke stijging met 7%.

Lees meer