Hier vind je meer informatie over samenwerkingen rondom LLO in het hbo:
- LLO katalysator
- FastSwitch
- LLO Platform
- Focusgroep LLO
LLO katalysator
De gezamenlijke sector verenigingen mbo, hbo en wo hebben een NGF-voorstel geschreven dat beoogt planmatig bij te dragen aan het organiseren van externe voorwaarden, het wegnemen van belemmeringen en het doen van gezamenlijke inzet en investeringen in LLO. Het voorstel is gehonoreerd. Deze LLO katalysator is inmiddels een onafhankelijke stichting die langs vier bouwstenen werkt: zicht op de HC-behoefte in de toekomst (1), ervaring opdoen met andere manieren van regionale samenwerking waarin in comakership aan (energietransitie)vraagstukken gewerkt wordt (2), onze publieke instellingen zich ontwikkelen tot adequate LLO-partijen (3) en - tot slot - het bevorderen van een leercultuur waarin het vanzelfsprekend is dat iedereen het beste uit zichzelf haalt en kan halen (4).
Via de subsidieregelingen werken we aan het bevorderen van initiatieven in de regio, waarmee we impact willen realiseren op het terrein van HC op de grondstoffen en energietransitie. We bevorderen in de regio’s het tot stand komen van initiatieven en begeleiden van toegekende projecten naar een succesvolle uitvoering. Waarvan en waarmee we leren. En die ervaringen, daarmee bevorderen we nieuwe aanvragen en versterken we toegekende projecten. In een lerende aanpak. Ook ondersteunen we doordachte aanpakken van onze publieke instellingen om de LLO-taak in hun instellingen te kunnen uitvoeren – dat is eveneens een spannende transformatie. (BS 2 en 3). Daarnaast werken we aan integratieve vraagstukken – bouwsteen overstijgend- om onze kennispositie goed te kunnen opbouwen en onze programmadoelstellingen te bereiken.
De LLO katalysator maakt zijn naam waar en blijkt belangrijke motor in samenwerking in de regio’s, in de ontwikkeling van LLO en draagt bij aan de ontwikkeling tot LLO instellingen in alle regio’s.
FastSwitch
De rol van FastSwitch is om het gehele proces van switchen voor deelnemers, werkgevers en opleiders te faciliteren. Aansluitend bij de strategische agenda van de Vereniging Hogescholen, pakt FastSwitch de rol als matchmaker voor LLO. FastSwitch richt zich daarbij op een brede regio en is landelijk vertegenwoordigd (zie deze figuur). Binnen FastSwitch zijn hogescholen de ondernemer in hun eigen regio die één of meer FastSwitch labels aanbieden. Hogescholen zijn - op basis van de vraag in de regio - zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van hun flexibel LLO-aanbod, de operatie en financiën binnen de aangeboden labels en de samenwerking met sociale partners, overheden en andere instellingen.
FastSwitch is een samenwerkingsverband, vormgegeven als bestuurlijk initiatief, van 11 publieke hogescholen dat zich richt op maatwerk LLO-oplossingen voor switchen naar een baan in een tekortsector in hun regio's. FastSwitch heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een veelbelovend concept, maar kan en moet nog veel meer impact maken. Dit plan schetst de ambitie van FastSwitch (groeien naar 9400 duurzame switches in de komende 5 jaar), en de professionaliseringsopgave die er voor ligt. Namelijk:
- Het versterken van werving, matching & contracting van deelnemers en werkgevers, waartoe in dit plan wordt ingezet op het harmoniseren en digitaliseren van de bijbehorende processen;
- Het versterken van maatwerk leerwerktrajecten, waartoe in dit plan wordt ingezet op het versterken van leren van elkaar en het innovatievermogen van de deelnemers;
- Het uitbouwen van arrangementen met partners, waartoe wordt ingezet op een kostenmodel en businesscases;
- Het versterken van de organisatie, waartoe een serviceorganisatie (Switchpoint genaamd) wordt ingericht en governance wordt ontwikkeld. Deze beoogde serviceorganisatie zal ook tot opdracht hebben om dit project uit te voeren. Ter financiering hiervan doet FastSwitch een aanvraag van € 1,9 miljoen uit de LLO-Katalysator.
LLO Platform
In het VH LLO Platform werken hogescholen samen om uitvoering te geven aan de gezamenlijke ambities op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Binnen dit platform wordt in werkgroepen inhoudelijk gewerkt op zes thema’s om de ontwikkeling van LLO te bevorderen, namelijk: samenwerken in ecosystemen, vraagarticulatie met het MKB, leeruitkomsten & valideren, microcredentials & kwaliteitsborging, organisatiestrategie en organisatieprocessen.
Focusgroep LLO
De Focusgroep LLO richt zich op de uitdaging hoe hogescholen zich in gezamenlijkheid zo goed mogelijk kunnen positioneren ten opzichte van het maatschappelijke LLO-vraagstuk. We vinden LLO een kerntaak van onze hogescholen, maar wat betekent dat voor hoe we ons organiseren? En zijn de voorwaarden op orde om een goede LLO-infrastructuur - in samenwerking met het werkveld - vorm te geven en zo in te kunnen spelen op de grote (regionale) transitievragen? Daarbij richten zij zich ook expliciet op het leren van goede LLO-voorbeelden binnen het hbo die al werken, zoals FastSwitch en initiatieven die nu daadwerkelijk uitgevoerd worden via de LLO-Katalysator. De focusgroep onderschrijft en is betrokken bij de aanpak binnen het LLO Platform.