Actualiteit

Hogescholen en UWV Werkbedrijf pakken gezamenlijk tekorten in kraptesectoren aan

De hogescholen en UWV Werkbedrijf slaan de handen ineen voor de aanpak van de personeelstekorten in de IT. Via het Make IT Work traject kunnen werkzoekenden een omscholingstraject van 11 maanden volgen waarbij ze vanaf de zesde maand aan de slag gaan bij een werkgever.  Zij kunnen dit doen zonder dat zij voor hun omscholing hoeven te betalen of hun uitkering verliezen. “Werkgevers in de IT-sector waar grote personeelstekorten zijn kunnen door deze samenwerking snel aan goed opgeleide en gemotiveerde collega’s komen. Mensen die het roer om willen gooien krijgen hiervoor ook de daadwerkelijk de kans”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “We hopen in de toekomst ook in andere omscholingstrajecten op deze wijze samen te werken met het UWV.”

Het is voor het eerst dat de hogescholen en het UWV Werkbedrijf op deze manier gaan samenwerken. Voorheen moesten werkzoekenden die aan het traject wilden deelnemen een eigen bijdrage leveren, waardoor het voor UWV Werkbedrijf moeilijk was om mensen te werven. Nu is de eigen bijdrage voor kandidaten met een uitkeringssituatie komen te vervallen. 

Mooie kansen
“Het omscholingstraject is een antwoord op de enorme behoefte aan goed opgeleid IT-personeel”, zegt Tof Thissen, algemeen directeur van het UWV Werkbedrijf. “We willen flink gas gaan geven op de samenwerking”, benadrukt hij. “Iedere maand is er voor kandidaten een digitale voorlichtingsbijeenkomst, waarin zij worden meegenomen in de wereld van IT, omscholing en het traject waarvoor ze kunnen solliciteren. We zien hele mooie kansen voor werkzoekenden”.

Baangarantie
Make IT Work is een IT-omscholingstraject met baangarantie. Werkzoekenden of baanveranderaars met een HBO of WO-diploma kunnen binnen vijf maanden aan de slag bij een nieuwe werkgever. Werkgever en werknemer zijn voorafgaand zorgvuldig gematcht, waardoor kandidaten op een soepele manier beginnen aan hun nieuwe uitdaging. Het traject is voor de switcher zeer prettig; je start pas met je omscholing als je de match hebt met je toekomstige werkgever. Deze werkgever betaalt ook je scholingskosten.

Ronald Kleijn, projectleider bij de Hogeschool van Amsterdam en initiator van Make IT Work verteld: “Inmiddels hebben we via Make IT Work al bijna 1000 mensen omgeschoold. We kijken erg uit naar de samenwerking met UWV, op deze manier kunnen we nog meer mensen omscholen naar een carrière in de IT”.

FastSwitch
Hogescholen die Make IT Work uitvoeren zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool (via IT Academy Noord-Nederland), Fontys Hogeschool ICT en HAN University of Applied Sciences. Het project is onderdeel van een initiatief genaamd FastSwitch. Via dat flexibele hbo-omscholingsprogramma kunnen mensen in korte tijd snel worden omgeschoold naar kansrijke sectoren als het onderwijs, zorg, techniek en IT.

Persbericht VH en UWV

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer