Actualiteit

Hogescholen lanceren campagne ‘Een master die werkt voor jou volg je aan een hogeschool’

Hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Een master die werkt voor jou volg je aan een hogeschool’. Op de arbeidsmarkt is een grote vraag naar masteropgeleide, praktijkgerichte professionals om het hoofd te bieden aan complexe uitdagingen, zoals de energietransitie, onze ouder wordende bevolking en de ontwikkeling van AI. Tegelijkertijd zijn nog niet genoeg werkenden bekend met de mogelijkheden om naast hun baan een praktijkgerichte mastertitel in het hbo te behalen. Dit geldt voor heel Nederland, voor alle studierichtingen en vakgebieden. Daarom hebben hogescholen een landelijke publiekscampagne gelanceerd om de bekendheid van masters in het hbo onder werkenden te vergroten.  

Uit de HBO Monitor 2023 blijkt dat afgestudeerden van masteropleidingen in het hbo het uitstekend doen op de arbeidsmarkt. Van alle hbo-afgestudeerden in 2023 hadden zij het vaakst een vast contract en een baan in het eigen vakgebied. Niet verwonderlijk dat zij dan ook het meest tevreden zijn over de mate waarin hun opleiding een goede basis vormt voor het verder ontwikkelen van kennis en vaardigheden.  

Hogescholen zien het als hun publieke opdracht om een dekkend aanbod van hbo-opleidingen aan te bieden, inclusief masteropleidingen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “In Nederland hebben we minder master-opgeleiden in vergelijking met andere landen in Europa. Hogescholen willen hun masteraanbod dan ook vergroten en verdiepen. Op die manier krijgt een bredere groep studenten de kans zich door te ontwikkelen. De mogelijkheid om na de bachelor door te kunnen stromen naar een praktijkgerichte master, maakt het hbo ook aantrekkelijker voor vwo’ers en universitaire bachelorstudenten die hun kennis zo direct kunnen toepassen in de praktijk.” 

Een master in het hbo biedt talloze voordelen: tijdens je master doe je praktijkgericht onderzoek, de kennis en vaardigheden die je opdoet kun je meteen toepassen in je werk. Zo sta je aan de basis van innovaties in je organisatie en je vakgebied. Je behaalt de internationaal erkende mastertitel 7, net als bij een meer theoretische master afgegeven door een universiteit. Bovendien bouw je tijdens je studie een relevant netwerk op met vakgenoten en toonaangevende organisaties. Limmen: “Het is daarom belangrijk dat mensen in Nederland beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden die studeren aan een hogeschool biedt."

De campagne is een initiatief van het Landelijk Platform Professionele Masters (LPPM) en Nederlandse hogescholen. De afgelopen maanden hebben hogescholen de website www.levenlanghogeschool.nl verder ontwikkeld voor de masters in het hbo. De nu 144 masteropleidingen zijn toegevoegd in een overzichtelijke weergave. Daarnaast bevat de website informatie om eventuele zorgen of misvattingen over masters in het hbo weg te nemen. De komende maanden zien werkenden via social media aansprekende content die hen verwijst naar de landelijke website. Die verwijst weer door naar de websites van hogescholen, waar de daadwerkelijke aanmelding plaatsvindt. De campagne loopt tot en met begin maart 2025, met optionele verlenging. 

Nieuwsgierig geworden naar hoe een master in het hbo voor jou kan werken? Neem een kijkje op www.levenlanghogeschool.nl/hbo-masters en laat je inspireren!  

 

 

 

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer