Actualiteit

Reactie op onderzoek ResearchNed naar lerarenopleidingen en specialisaties

Specialisatie Jonge kind en Oude kind op de Pabo werpt vruchten af

Afgelopen jaren hebben de pabo’s een impuls gegeven aan de specialisaties jonge kind en oude kind. De Vereniging Hogescholen is tevreden dat het recente onderzoek van ResearchNed laat zien dat dit vruchten afwerpt. Het onderzoek toont aan dat huidige vierdejaars met de specialisatie Jonge Kind redelijk tot goed te spreken zijn over hun voorbereiding op lesgeven in de onderbouw. Tevens geeft het onderzoek aan dat bij de tweedegraads lerarenopleidingen de specialisaties voor het avo (algemeen vormend onderwijs in het voortgezet onderwijs), vmbo en mbo in gang zijn gezet en de afstudeerrichtingen hierin worden verstevigd. De Vereniging Hogescholen benadrukt dat de lerarenopleidingen continu in ontwikkeling zijn en voortdurend kijken hoe ze het onderwijsaanbod aantrekkelijker kunnen maken en meer leraren kunnen opleiden.

Het onderzoek “Specialisatiemogelijkheden in de lerarenopleidingen po en de tweedegraadslerarenopleidingen vo” van ResearchNed is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. In het regeerakkoord is afgesproken dat lerarenopleidingen differentiaties aanbieden in hun opleidingen met het doel om het beroep van onderwijzer aantrekkelijker te maken.

Landelijke richtlijnen voor leeftijdsspecialisaties
Vanaf 2013 is de inzet bij de pabo’s gericht op versterking van de leeftijdsspecialisaties en de borging dat die specialisaties voldoen aan minimumeisen wat betreft omvang (60 studiepunten) en thematische invulling. Het landelijk overleg van pabo’s (LOBO) heeft hiervoor richtlijnen opgesteld. Het onderzoek van ResearchNed bevestigt dat de pabo’s zich de afgelopen jaren hebben ingespannen om de specialisaties jonge kind en oude kind te versterken. Tegelijk benadrukken pabo’s dat de mogelijkheden om in een vierjarige opleiding echte specialisten op te leiden beperkt zijn: afgestudeerden zijn startbekwaam en breed bevoegd. Op de werkplek en door nascholing kunnen ze vakbekwaam leraar of een specialist worden.

De kennisbasis ondersteunt de ontwikkeling voor differentiatie
Het onderzoek van ResearchNed laat zien dat alle tweedegraadslerarenopleidingen in de algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde/rekenen, sinds studiejaar 2015/2016 afstudeerrichtingen avo, vmbo en mbo bieden. Voorheen waren de lerarenopleidingen met name gericht op het avo. De afstudeerrichtingen zijn dus relatief nieuw waardoor er zeker nog verbetermogelijkheden zijn. Zo verstevigen de lerarenopleidingen de afstudeerrichtingen en ze zoeken daarbij meer samenwerking en afstemming met het (v)mbo-veld. De actuele, herijkte generieke kennisbasis voor de tweedegraadslerarenopleidingen ondersteunt de ontwikkeling door nadruk te leggen op een differentiatie in de opleiding naar avo, vmbo en mbo en door aandacht te geven aan de specifieke context van leerlingen in het (v)mbo.

Het regeerakkoord
In het regeerakkoord is afgesproken dat lerarenopleidingen differentiaties aanbieden in hun opleidingen met het doel om het beroep van onderwijzer aantrekkelijker te maken, zowel voor mannen als voor vrouwen. In opdracht van het ministerie van OCW heeft ResearchNed in beeld gebracht wat de stand van zaken is bij deze differentiaties en (de behoefte aan) andere differentiatiemogelijkheden in de opleidingen. Voor de lerarenopleidingen geldt bovendien dat zij het belangrijk vinden om hun opleidingsprogramma af te stemmen met het veld, zodat zij leraren afleveren die beter toegerust zijn om ook les te geven in het (v)mbo.

Gerelateerd

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Article

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees meer

Specialisatie maakt pabo-opleiding aantrekkelijker

Article

Er komt een landelijk specialisatiemodel voor pabo-studenten die zich in hun opleiding ook toeleggen in onderwijs aan jongere of juist de oudere kinderen van de basisschool. Dit model gaat pabo’s helpen om de specialisatie vorm te geven. Leraren die al voor de klas staan en zich willen bijscholen, gaan het model in de toekomst ook gebruiken. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Dit kan toekomstige leraren een ander carrièreperspectief geven: verdieping in hun vak, terwijl ze toch breed opgeleid op de arbeidsmarkt komen. Dat maakt het vak aantrekkelijker, wat kan helpen bij de aanpak van het lerarentekort.”

Lees meer

Nog stappen te zetten voor meer flexibiliteit lerarenopleidingen

Article

Tijdens de werkconferentie over het in 2020 ondertekende Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen, vandaag in Utrecht, hebben de Vereniging Hogescholen (VH), de Universiteiten van Nederland (UNL) samen met minister Dijkgraaf en vertegenwoordigers van het onderwijswerkveld de balans opgemaakt van twee jaar werk. 

Lees meer