Actualiteit

Vereniging Hogescholen: ‘Minister schiet met kanon op mug in het hbo, dat maakt veel kapot’

Met de aanscherpingen van het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) wekt het kabinet ten onrechte de indruk dat het Nederlands in het hbo onder druk staat. Dat is niet het geval. 92 procent van de hbo-opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden. “Het Nederlands ís al de norm in het hbo,” zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH).

Ook wij (de hogescholen) vinden dat het Nederlands in ons onderwijs beschermd moet worden; daarmee zijn we al volop aan de slag. Engelstalige opleidingen in het hbo hangen direct samen met de arbeidsmarkt. De instroom van internationale studenten in het hbo is al jarenlang beperkt (circa acht procent van alle studenten). Hogescholen hebben bovendien bindende afspraken gemaakt om dit in de toekomst ook zo te houden. Het verder beperken van de mogelijkheid om anderstalige opleidingen aan te bieden, zoals de minister nu voorstelt, gaat ten koste van waardevolle opleidingen met een internationaal karakter, waar de arbeidsmarkt om staat te springen.

“De minister schiet met een kanon op een mug, waarbij nodeloos veel kapotgaat,” zegt VH-voorzitter Limmen. De VH pleit, in navolging van de Raad van State, ervoor om in ieder geval de bestaande hbo-opleidingen die Engelstalig worden aangeboden bij de maatregelen te ontzien.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/10/15/kabinet-maakt-nederlandse-taal-de-norm-en-beperkt-studiemigratie

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer