Actualiteit

Vereniging Hogescholen roept kabinet op: 'Schrap de bezuinigingen op hbo en investeer in hbo-talent'

Foto boven: Rob Gieling

"Doe het niet, die langstudeerboete, en doe het zo snel mogelijk niet" zo sprak voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen afgelopen donderdag bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar bij de HAN. Limmen roept het kabinet op af te zien van bezuinigingen op het hbo en juist te investeren in talent. Limmen: "Alleen al de plannen om de langstudeerboete opnieuw in te voeren, zorgen er helaas voor dat jongeren nu al andere keuzes maken. Ik sprak afgelopen zomer studenten die niet meer voor een technische opleiding gaan, of in plaats van een bachelor een kortere Associate degree zijn gaan doen."

Limmen sprak zijn grote zorg uit dat het kabinet met deze bezuinigingen (naast de langstudeerboete ook op praktijkonderzoek en internationalisering) lijkt te onderschatten hoe onmisbaar investeringen in het hbo en zijn studenten zijn. Het hbo levert hoogwaardige vakkrachten direct voor de arbeidsmarkt die grote tekorten kent.  

1. De langstudeerboete 
De langstudeerboete werd al eerder ingevoerd in 2011, maar in 2012 al snel weer afgeschaft onder andere door massale protesten. Dat de langstudeerboete nu weer opnieuw van stal wordt gehaald, is potentieel zeer schadelijk, vooral voor studenten in het hbo. Het hbo heeft veel 'eerste-generatiestudenten', studenten die als eerste in hun familie hoger onderwijs volgen. Onder hen bevinden zich veel studenten met een kwetsbare sociaaleconomische achtergrond die daardoor gevoeliger zijn voor een eventuele boete.
 
De langstudeerboete schaadt de toegankelijkheid van het hbo en vergroot in die zin de ongelijkheid in Nederland. Studenten worden nu al in hun keuzes beïnvloed en nemen mogelijk niet deel aan het hbo of zullen bijvoorbeeld bepaalde zwaardere (technische) studies vermijden. Dit terwijl juist nu de arbeidsmarkt staat te springen om tot het opgeleide hbo’ers die kunnen helpen bij de grote, uitdagende transities waar ons land voor staat, zoals de digitalisering, het woningtekort en de energiecrisis. Deze uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen. Hierbij zijn vakmensen die zijn opgeleid op onze hogescholen hard nodig.  

Limmen in gesprek met studenten voorafgaand aan de jaaropening.

2. Internationale hbo-studenten 
Het hoofdlijnenakkoord spreekt verder over een besparing van bijna 300 miljoen op internationale studenten in het hoger onderwijs. In het hbo was, is en wordt internationalisering niet een probleem. Het hbo heeft al jarenlang een stabiele en beperkte instroom qua buitenlandse studenten van grofweg 8%. Daar komt bij dat daar waar studies in het hbo engelstalig zijn, zoals onze hotelscholen, dit in de regel direct te maken heeft met de arbeidsmarkt. Bovendien heeft het hbo dit voorjaar met de plannen voor zelfregie een breed maatregelenpakket gepresenteerd om de instroom van internationale studenten ook in de toekomst beheerst en in balans te houden. Onderdeel van deze plannen is daarnaast het voorkomen van negatieve bijeffecten van internationalisering zoals krapte op de woningmarkt.

3. Praktijkgericht onderzoek: kennisversneller van de economie 
Praktijkgericht onderzoek in het hbo is nauw aangesloten op de beroepspraktijk en het hbo is daarmee een belangrijke kennisversneller van de Nederlandse economie. Doordat onderzoek in het hbo begint met een vraag uit de (regionale) beroepspraktijk en in samenwerking met dit bedrijfsleven wordt uitgevoerd, levert het direct bruikbare kennis op. Studenten worden opgeleid met deze actuele kennis en komen zo goed beslagen ten ijs in de beroepspraktijk. Praktijkgericht onderzoek is daarmee essentieel voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt in het hbo. Verder kunnen Mkb-ondernemers in de regio met deze kennis en dit talent blijven innoveren. Daarom ook op dit vlak de dringende oproep aan het kabinet: bezuinig niet op het praktijkgericht onderzoek.

Bekijk ook de videoboodschap van Maurice Limmen op LinkedIn >>

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer